Hjemmelaget, ferskt brød er topp. Når brødet i tillegg er saftig og aromatisk, blir det nesten uimotståelig. Slik som saftig grovbrød.
For at brød skal bli smaksrike og saftige, er kornblandingen viktig. I denne oppskriften bløtlegges kornene i kokende vann, deretter får de godgjøre seg i vannet natten over (eller minst 3 til 5 timer). Ikke bare er brødet godt, det gjør godt også, det fremmer fordøyelsen…
Ingredienser som bløtlegges
- 150 g Helkorn (hvete)
- 50 g linfrø
- 2,5 dl kokende vann
Bland korn og linfrø godt sammen og hell over det kokende vannet. Legg på et lokk, og la det stå å svelle over natten – eller minst 3-5 timer.
- 250 g Hvete & rug «Grovbakst»
- 100 g sammalt rugmel, finmalt
- 100 g siktet rugmel
- 750 g siktet hvetemel
- 50 g fersk gjær (blå). Tørrgjær (50 g) kan også brukes.
- 1 ts salt
- 7,5 dl lunkent vann
Nå skal alt eltes i 10-15 minutter. Hvis deigen oppleves meget klissete, kan du spe på med litt mel. Men pass på at det ikke blir for mye, for da blir deigen tørr.
Så skal deigen heve i 45-60 minutter (til den er omtrent dobbelt så stor).
Saftig grovbrød. Her har brødene stått i formene i ca 25 minutter. De blir enda større når de får stå 15-20 minutter til.